fbpx Pin Logo Bericht sturen

De switch naar jezelf en de effecten op je loopbaan

Over regie en persoonlijk leiderschap

Angela Roemer
Loopbaancoach

Door het maken van een switch naar jezelf bereik je een positief effect in je loopbaan en leven.

Hier deel ik met toestemming van mijn cliënt haar verhaal. Silvia is door het kiezen voor haar zelf, vooraan gaan staan in haar loopbaan. Dit heeft gezorgd voor een grote transformatie in Silvia’s leven.

 

Tijdens een ontmoeting vertelde Silvia mij, met tranen in haar ogen, dat zij niet werd begrepen.

Ze is ongelukkig over haar huidige loopbaan. Ze wordt niet begrepen door haar partner, vrienden en eigenlijk een groot deel van haar omgeving. Op haar CV staat de 10 jaar werkervaring bij een top pioniersbedrijf, maar toch voelt zij zich ongelukkig. Wordt het tijd voor een carrièreswitch? Heeft ze nog ambities?

Silvia:
“De organisatie is prachtig. Het heeft alles, een goed salaris, doorgroeimogelijkheden en fijne collega’s! Waarom voel ik me zo ongelukkig?”

Doorgroeien binnen een organisatie is niet altijd een bewuste keuze! Silvia is begonnen bij een pioniersbedrijf en is doorgegroeid als manager. Ze heeft samen met de oprichters gewerkt aan een goed draaiende, gezonde organisatie met een miljoenen omzet. De organisatie is gegroeid en heeft inmiddels meer dan 100 medewerkers in dienst. Silvia groeide met de organisatie mee. Ondanks haar ambitie en gedreven motivatie was dit voor haar niet de beste keus.

De organisatie staat op het punt om een partnerschap aan te gaan met een investeringsmaatschappij. Dit biedt uiteraard nieuwe kansen, maar passen deze kansen wel bij haar? Ze kan er dit keer voor kiezen om weer mee te gaan met de nieuwe stappen, maar ze ziet eigenlijk voor zichzelf geen toekomst meer in de huidige organisatie. Silvia weet dat zij niet meer mee wilt met de veranderingen binnen de organisatie. De werkdruk is hoog en ze heeft inmiddels alle functies binnen de organisatie wel uitgevoerd.

Het bedrijf verlaten voelt als een gebrek aan loyaliteit.

Waardevolle omslag momenten in je leven is als een ‘blessing’ voor je loopbaan.

Het moment dat Silvia wordt gevraagd om een nieuwe vestiging te openen wordt haar dochter ziek. De ellenlange nacht en al het piekeren breken haar op. Dit was een omslagpunt!

Ze trekt meteen aan de bel, voordat het te laat is. Veel mensen in haar omgeving heeft ze zien strijden tegen een burn-out of depressie. Zo ver wilt ze het niet laten komen!

Tijdens een ontmoeting met Silvia, ontstaan er nieuwe inzichten. Lees hieronder ons korte dialoog:

Ik:
“Hoe gaat het met je?

Silvia:
“Eerlijk? Ik ben niet voor mezelf in staat! Iedere dag race ik van en naar de kinderopvang en sta ik minstens 4x per week in de file. Dit kan niet langer zo doorgaan! Mijn werk vind ik niet meer leuk. Iedere keer hetzelfde kunstje uitvoeren en er is weinig ruimte voor innovatie en creatieve ideeën. Dit is niks voor mij. Laat mij maar pionieren. Ik wil meer doen met fotografie en ik wil er zijn voor mijn dochter en voor mezelf. Dit loopbaancoachings moment voelt echt als een cadeautje aan mezelf!”

Ik:
“Fijn om te horen, dat je hier graag wilt zijn. Waar krijg je nog meer WEL energie van, Silvia?”

Er ontstaat een twinkel in haar ogen en het gesprek krijgt een andere lading.

Alle gesprekken met haar leidinggevende zijn geweest en aan hen lag het niet. Het wiel steeds opnieuw zelf uitvinden weerhoudt haar van het maken van een echte keuze.

Ik vertelde Silvia:

“Het laten ‘leven van je loopbaan’ heeft je overgenomen en hierdoor ben je de controle over jezelf kwijt. Je wordt geleefd.”

“Silvia, je kan, bent en doet zoveel!” 

Er gebeurde iets met Silvia.

Plotseling ontstonden er nog meer twinkels in haar ogen en haar schouders gingen recht op!

De waardering en erkenning is wat ze heeft gemist. Silvia was er weer en ging er vol voor gedurende alle hierop volgende sessies. Het was een feestje met haar! Ze maakte echte sprongen!

Het werden bewuste keuzes, die rekening hielden met haar verschillende rollen in haar leven.