fbpx Pin Logo Bericht sturen

In 3 stappen coach jij je zelfvertrouwen

Om afscheid te nemen van de ‘off-day’ 

Angela Roemer
Loopbaancoach

Heb jij ook wel eens een moment waarop je niet zeker bent van jezelf? Heel erg menselijk, niets mis mee.Vaak geven we de schuld aan de dag, een zogenaamde “off-day”. 

Op het moment dat het gebrek aan zelfvertrouwen een obstakel wordt, mis je een aantal kansen, mogelijkheden en ontwikkelingen. Graag wil ik een aantal tools (methodieken) met je delen, die jouw verder helpt in je ontwikkeling als professional. 

Het is goed om je te realiseren dat werk en privé bij elkaar horen.  Het staat niet los van elkaar en beiden kunnen iets van elkaar leren. Je kunt wat je privé goed beheerst goed inzetten op de werkvloer en omgekeerd.

Manage je zelf

Zelfvertrouwen, de titel van deze blog zegt het al: het begint bij jezelf. #Zelfvertrouwen betekent voor mij zelfkennis, geloven in mijn eigen kunnen, staan voor mijn waarden en normen, de baas over mijn angsten, tekortkomingen erkennen en mijn onzekerheden overtreffen. Je kunt door bepaalde tools meer controle krijgen op een (werk)gebied waarin jij obstakels ervaart. Hieronder de 3 stappen om jezelf te managen op het gebied van zelfvertrouwen.

Stap 1 > The “Basics”

Het klinkt logisch maar het beheersen van een goede basis wordt vaak onderschat. Als recruiter, viel het mij vaak op dat sollicitanten vaak onzeker werden op het moment zij onvoldoende waren voorbereid op de vacature of de organisatie waar zij hadden gesolliciteerd. Ik maakte mee dat medewerkers tijdens functioneringsgesprekken, onzeker werden op het moment dat zij zelf onvoldoende hadden nagedacht over wat zij zelf graag zouden willen binnen de functie of organisatie (in geval van: horizontale of verticale groei/ doorstroom of uitstroom).

Toch wel gek, want neem een functie als bouwvakker en je zal het vast met mij eens zijn. Geen enkele bouwvakker begint met het bouwen van een huis zonder te weten wat hij gaat bouwen.  

Met de “basics” oftewel de basis, wil ik dat je stil staat bij een aantal basisvragen. Ik begin met 2 basisvragen. Ik begin met de “Waarom” vraag. Bij deze vragen daag ik je uit om een antwoord te geven op “waarom” je echt wil veranderen.

Waarom heeft mijn zelfvertrouwen een boost nodig?

Waarom wil ik veranderen?

Stap 2 > Prioriteiten stellen

Na het beantwoorden van de basisvragen ben je al een stap verder. Simpel toch? Misschien ook niet, want een eerlijk antwoord kan soms erg confronterend zijn. Er is namelijk niets zo confronterend als het beantwoorden van een “waarom” vraag.

De mensen die met mij hebben gewerkt, weten dat ik veel met post-its werk. Het liefst in verschillende kleuren, met elk een andere betekenis/label. Ik ben daarom aan de slag gegaan met kleuren en herinneringen tijdens dit proces.

Ik vraag nu aan jou om jouw antwoorden op te schrijven op een aparte kleur post-it of kartonnen kaartje. Mocht je dit niet hebben, gebruik dan een kleurstift of maak labels in je notitieboek. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil graag veranderen, om een goed voorbeeld te kunnen zijn voor mijn zoon’ en ‘Ik wil graag veranderen, omdat ik het waard ben om gehoord te worden’.

Waarom de kleuren?

Iedere kleur zal namelijk de prioriteit van je veranderingsbereidheid representeren. Bijvoorbeeld: blauw = hoog prioriteit, geel = gemiddeld prioriteit, groen = lage prioriteit.

De kaart met de hoogste prioriteit neem je vervolgens maximaal 21 dagen met je mee. Het is bewezen dat je er gemiddeld 21 dagen over doet om een nieuwe gewoonte te creëren, de zogenaamde 21/90 regel. 21 dagen voor nieuwe gewoonte en 90 dagen voor een geheel nieuwe leefstijl!

Als HR-professional gebruikte ik de 21/90 regel ook om prestaties meetbaar te maken en medewerkers tijdig te voorzien van feedback door de manager. Iemand 21 dagen de tijd geven om te wennen aan een nieuwe baan/functie de situatie en een nieuwe omgeving, is met een proeftijd van 30 /31 dagen echt een must.

Terug naar stap 2….

Werk in je journal uit wat de mogelijke oplossingen zijn, die je nu kunt bedenken (bewust/bekwaam of onbewust/bekwaam). Oftewel wat had jij kunnen doen?

Zorg dat je per situatie ruimte overhoudt en dat je de kleuren bijhoudt. De kans is namelijk groot dat je gedurende de dagen, nieuwe inzichten krijgt.

Neem de post-it of kaart altijd met je mee, zodat je eraan wordt herinnerd. Stop het in je agenda en tas. Iedere keer als je jezelf in een lastige of spannende situatie bevindt, neem je de post-it of de kaart uit je tas. Je herinnert jezelf eraan wat het belang is van het willen veranderen van jezelf en hoe belangrijk het voor je is.

Noteer in je journal iedere keer het moment en de actie die je hebt ondernemen. Nog belangrijker de actie die je had kunnen nemen. Je hebt na 21 dagen vervolgens een rij met situaties en opties. Je traint hiermee je hersenen op verschillende manieren hoe te reageren tijdens een dergelijke situatie.

Stap 3 > Trakteer jezelf

Essentieel! Het is van belang om jezelf te belonen. De kaartjes met vragen die je hebt geschreven, geven een prioriteit weer. Dit betekent dat je er stap voor stap aan gaat werken. 

En bij iedere stap die je hebt gemaakt, trakteer je jezelf. Ik vind geurkaarsen heerlijk. Jij ook? Verwen jezelf dan met zo een heerlijke geurkaars van een van de exclusieve merken! Of koop voor jezelf een mooie oorbel, die je herinnert aan je overwinning.

Zie deze stappen als een reis die je maakt. Het is een reis en je bent onderweg. Wanneer jij op reis bent, stop je waarschijnlijk ook regelmatig ergens om een souvenir te kopen?

Het is een begin en ik hoop dat je met name geniet van deze reis. Het werken aan jouw zelfvertrouwen kost tijd. En tijdens je reis kom je vaak op prachtige plekken en verschillende situaties.

Zie dit artikel als een stap die je neemt voor je reis. Je boekt zelf een reis of je schakelt een reisbureau in. Het is aan jou en het is allemaal goed. Met dit artikel hoop ik in ieder geval dat jij in beweging komt. Ik hoor graag hoe de “tool” voor jou werkt. 

Zelfvertrouwen is zelfacceptatie. Weet waarom je wil veranderen, hoe je dat gaat doen en onthoud wie je bent…